Toto je starší verze dokumentu!
Pohledy v mřížce
Typy pohledů
V pravé části záhlaví okna je možno volit „Pohled“, tedy předem definovaný formát zobrazení dat v daném okně. Pohledy mohou být tří typů:
Systémové pohledy
Tyto pohledy jsou označené ikonou hvězdy
a jde o základní pohledy prostředí jsou pohledy vytvářené autory systému. Jsou dostupné všem uživatelům. Uživatel ani Administrátor je nemůže upravovat. Autoři je také udržují, takže se mohou měnit při následujících upgradech systému. Administrátor je může skrýt (a později zase zobrazit).
Doménové pohledy
Doménové pohledy jsou označeny ikonou tří postav
a jde o pohledy vytvářené uživatelem s právy Administrátora systému. Jsou dostupné všem uživatelům v doméně. Nejsou ovlivněny aktualizacemi systému. Nastavovat, aktualizovat a mazat je může pouze Administrátor systému.
Uživatelské pohledy
Tyto pohledy jsou označeny ikonou panáčka
a vytváří si je každý uživatel individuálně. Jsou dostupné pouze danému uživateli. Nejsou ovlivněny aktualizacemi systému. Aktualizovat a mazat tyto pohledy musí uživatel sám.
Pohled se ukládá se všemi aktuálními nastaveními, tedy i s řazením, filtrováním, seskupováním a dalšími parametry. Nesprávně nastavené filtry mohou vést k neúplnému zobrazení dat, proto je před uložením vždy pečlivě zkontrolujte.
Práce s pohledy
Tlačítkem Vytvořit nový
uložíte stávající zobrazení pohledu pod novým jménem jako uživatelský pohled.
Tlačítkem Uložit
uložíte úpravy pohled a chcete tyto úpravy zachovat.
Tlačítkem Přejmenovat
lze změnit pokud chcete změnit název pohledu.
Tlačítkem Nastavit jako výchozí
nastavíte aktuální pohled jako výchozí zobrazení daného procesu. Při příštím otevření se zobrazí automaticky. Výchozí pohled je v číselníku výběrů označen barevně vyplněnou ikonou daného typu pohledu
.
Tlačítkem Nastavit jako doménový
z exitujícího uživatelského pohledu vytvořit pohled doménový, který uvidí všichni uživatelé. Tuto pravomoc má pouze Administrátor systému.
Tlačítkem Odstranit
lze aktuálně zobrazovaný pohled smazat. Uživatelský pohled můžete odstranit vždy. Doménový jen, pokud jste administrátor. Systémový pohled odstranit nelze, jako administrátor jej můžete pouze skrýt.
Pokud jste administrátorem aplikace máte k dispozici i další možnosti práce s pohledem. Především Skrýt
/ Zobrazit
, kterou můžete aplikovat na systémové nebo doménové pohledy. Funkce Export
a Import
se pak používají při přenosu pohledu napříč doménami.


