{{indexmenu_n>5}} ====== Pohledy v mřížce ====== ===== Typy pohledů ===== {{:cs:introduction:choose_view.png?500|Výběr pohledu}} V pravé části záhlaví okna je možno volit "Pohled", tedy předem definovaný formát zobrazení dat v daném okně. Pohledy mohou být tří typů: == Systémové pohledy == Tyto pohledy jsou označené ikonou hvězdy {{:cs:introduction:system_view.png?20|Systémový pohled}} a jde o základní pohledy prostředí jsou pohledy vytvářené autory systému. Jsou dostupné všem uživatelům. Uživatel ani Administrátor je nemůže upravovat. Autoři je také udržují, takže se mohou měnit při následujících upgradech systému. Administrátor je může skrýt (a později zase zobrazit). == Doménové pohledy == Doménové pohledy jsou označeny ikonou tří postav {{:cs:introduction:domain_view.png?20|Doménový pohled}} a jde o pohledy vytvářené uživatelem s právy Administrátora systému. Jsou dostupné všem uživatelům v doméně. Nejsou ovlivněny aktualizacemi systému. Nastavovat, aktualizovat a mazat je může pouze Administrátor systému. == Uživatelské pohledy == Tyto pohledy jsou označeny ikonou panáčka {{:cs:introduction:user_view.png?15|Uživatelský pohled}} a vytváří si je každý uživatel individuálně. Jsou dostupné pouze danému uživateli. Nejsou ovlivněny aktualizacemi systému. Aktualizovat a mazat tyto pohledy musí uživatel sám. Pohled se ukládá se všemi aktuálními nastaveními, tedy i s **řazením, filtrováním, seskupováním a dalšími parametry**. Nesprávně nastavené filtry mohou vést k neúplnému zobrazení dat, proto je před uložením vždy pečlivě zkontrolujte. ===== Práce s pohledy ===== {{:cs:introduction:moznosti_views.png?500|Možnosti pohledů}} Tlačítkem **Vytvořit nový** {{:cs:introduction:new.png?20|Vytvořit nový}} uložíte stávající zobrazení pohledu pod novým jménem jako uživatelský pohled. Tlačítkem **Uložit** {{:cs:introduction:save.png?20|Uložit}} uložíte úpravy aktuálně otevřeného pohledu, pokud k tomu máte oprávnění. Tlačítkem **Přejmenovat** {{:cs:edit_logo.png?20|Přejmenovat}} lze změnit název pohledu. Tlačítkem **Nastavit jako výchozí** {{:cs:introduction:default_view.png?15|Výchozí}} nastavíte aktuální pohled jako výchozí zobrazení daného procesu. Při příštím otevření se zobrazí automaticky. Výchozí pohled je v číselníku výběrů označen barevně vyplněnou ikonou daného typu pohledu {{:cs:introduction:default_view.png?15|Výchozí}}. Tlačítkem **Nastavit jako doménový** {{:cs:introduction:domain_view.png?20|Doménový}} z existujícího uživatelského pohledu lze vytvořit pohled doménový, který uvidí všichni uživatelé domény. Tuto pravomoc má pouze Administrátor systému. Tlačítkem **Odstranit** {{:cs:delete_logo.png?20|Smazat}} lze aktuálně zobrazovaný pohled smazat. Uživatelský pohled můžete odstranit vždy. Doménový jen, pokud jste administrátor. Systémový pohled odstranit nelze, jako administrátor jej můžete pouze skrýt. Pokud jste administrátorem aplikace máte k dispozici i **další možnosti práce s pohledem**. Především **Skrýt {{:cs:introduction:hidden.png?20|Skrytý}} / Zobrazit {{:cs:introduction:show.png?20|Zobrazit}}**, kterou můžete aplikovat na systémové nebo doménové pohledy. Funkce **Export** {{:cs:introduction:view_export.png?20|Export}} a **Import** {{:cs:introduction:view_import.png?17|Import}} se pak používají při přenosu pohledu napříč doménami.